Proposal/ manual for


POWERSTATION










Introduction:

The POWERSTATION aims to empower persons in a local area to change their situation. It is a low cost, lightweight autonomous structure that is able to harvest the necessary energy from the local environment. It offers a wide range of facilities. It distributes energy, food, water, and access to the internet for free. It also provides equipment for activities like concerts, theater, meetings and various games. And it functions as a caravanserai, meaning that users can take a bath, cook their food or find a place to sleep. Traditionally in the old Arabic countries a caravanserai was a place for travelers to water their camels and rest before the continuation of their journey. The POWERSTATION provides a similar updated version of this for free. Persons passing by can enjoy a performance, enjoy the view from the platform on the top, play a concert, share the contents of their ipod or computer on a big screen or have a cup of tea. Recharge their mobile phone, or their electrical bike. Furthermore it encourages local persons to set up small businesses in relation to events taking place. When the POWERSTATION has been implemented in a specific area, all decisions, maintenance etc will be taken care of by groups of local persons. This could be already existing groups like sports clubs, theater groups, or similar existing local groups. Alternatively a new group could be set up to operate the POWERSTATION on a daily basis.
The POWERSTATION can easily be moved if necessary. It offers both enclosed spaces and open areas like a scene for concerts or theater activities.
The POWERSTATION can be scaled up and down according to local needs.



Construction:

The main construction is made from 57 aluminum beams. Each beam is constructed from a number of square tubes. The overall dimensions are based on a binary system of numbers.The pattern in which the struts are placed to form the beams are repeated in the macro structure Each beam weighs only approximately 27 kg if they are 5 meters long. The prototype  version of the POWERSTATION will be about 9 meters high and cover an area of 150 square meters at the base. The net area of the two levels together are 190 square meters.The building system is a new version of the octet truss, created from very few parts: Square tubes and rivets. ( Please see structural model below)

Parts of the construction will offer shelter from the rain provided by suspended textiles, transparent tarps, or inflated plastic foils. Other parts will be completely open. Public address systems and lights are integrated into the main construction. The same goes for various form of equipment like computers allowing persons to access the internet







and an energy bank that stores energy harvested locally by small windmills and solar panels mounted on one side of the building. Rainwater is collected from the surface of the building and cleaned to drinking water standards.
Hammocks are integrated in the structure to provide places to rest and sleep as well as showers, compost toilets and cooking facilities  Bicycles will be available for free, for persons to explore the local area. A hydroponics plant growing system is integrated in the building, that would allow local persons to grow anything from vegetables to herbs. In the nighttime the POWERSTATION will be illuminated by lights integrated in the beams.
The base of the building is provided by a number of spiral- drills, normally used for drilling holes in soil, but in this case left in the ground to provide the mooring and stability of the building. This makes it an easy process to dismantle the building in order to move it when needed. The POWERSTATION is constructed using highly durable materials that require little maintenance. No surface protection like paint is required.






Background:

The POWERSTATION should have been realized in collaboration with the 2010 European Capital of Culture. It should have  been situated in an appropriate place along the River of Emscher in the Ruhr district of Germany. The history of the area  played an important role for this proposal: The former industrial center of the western world, now surviving in a situation burdened by low employment rates etc. Therefore anchoring the POWERSTATION in the local social, political and economical situation in a harmonious and apt way was of the outmost importance. But the budget was limited and it was decided to use the WALKING HOUSE for this occasion instead. Nevertheless N55 are looking forward to get at chance to realize POWERSTATION in another situation


Extensions:

The POWERSTATION can easily be extended and new functions added according to the wishes and decisions of the users.

Health and safety issues:

Fire hazards:
The amount of flammable material inside the prototype will not lead to a structural breakdown of the structure in case of fire. However, persons inside the room would have to be evacuated in case of fire.
Fire extinguishers will be available inside the structure.

Maintenance:
The maintenance will be the responsibility of local collaborators as mentioned earlier. A part of the construction budget could be allocated for this purpose to take care of the basics. Later money could be raised for maintenance by making special events at the POWERSTATION. The main structure requires very little maintenance, but technical equipment will need to be maintained on a regular basis.

Aluminum model of connection points






By N55/ Ion Sørvin and Øivind Alexander Slaatto In Collaboration with Erling Sørvin
Technical assistance: Peter Balch Berthelsen

Initial concept developed in collaboration with Anne Romme










Back to manuals
Back to HOME